Dolar 32,3669
Euro 34,9566
Altın 2.325,55
BİST 9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Bölgesel değil, Belediyeler ve Büyükşehirler Arası Lig

A+
A-
27.07.2015

Bölgesel Amatör Lig için yeni bir isim verenler var; Belediyeler ve Büyükşehirler Arası Lig…

2010-2011 yılında kurulan ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından bu yıl altıncı sezonu düzenlenecek Bölgesel Amatör Lig, son derece ilginç statüsü nedeniyle Türkiye’nin en çok konuşulan Ligi durumunda. Bir üst lige çıkmanın bu kadar zor olduğu başka bir lig maalesef yok. Düşmenin bu kadar kolay olduğu Lig de yok güzel ülkemde…

Kitapçık yayınlanmalı
TFF, Profesyonel Ligleri düzenlerken bu ligde mücadele eden Kulüplerin talep ve istekleri doğrultusunda hareket ediyor ancak konu Amatör Lige gelince durum maalesef değişiyor. 20 Temmuz’da BAL takımları TFF’ye 20 bin TL olan miktarı Federasyon hesabına yatırdı ancak Kulüpler şu günlerde ivedi olarak 2015-2016 sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar ile ilgili kitapçığın yayınlanmasını bekliyor.

Kulüplerde sıkıntı yaratmaya başladı
Açıkçası TFF, Olağan Seçimli Genel Kurulu’ndan hemen sonraki dönemi çok kötü değerlendirdi. Amatör Liglerde yıllardan bu yana kitapçığın yayınlanması hiç bu kadar gecikmemişti. Bu aralar sıkça, “2015-2016 futbol sezonunda amatör lisans işlemi bedelleri ve uygulamaları, amatör futbol müsabaka ve disiplin uygulamaları, amatör liglerde yaş, statü, liglerin başlangıcı ve bitiş tarihlerinin yer aldığı uygulama esaslarını içeren kitapçık neden halen yayınlanmadı” sorusu sorulmaya başlandı. Geçtiğimiz sezon 14 Temmuz’da, TFF Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilerek yürürlüğe giren kitapçığın halen yayınlanmaması Kulüplerde sıkıntı yaratmaya başladı.

9 takımın 3.Lige çıkması bekleniyor
Bölgesel Amatör Lig’de 2015-2016 sezonunda 162 takımın katılma hakkı var. Sadece 2 takım resmen çekildi. Bu sene lige katılım oranı bir hayli yüksek olacak. Lige girmemesi beklenen birçok takım katılım parasını yatırdı. Bu da 160 civarında bir sayıya tekabül edecek. Bir takım iddialara göre, Bölgesel Amatör Lig geçtiğimiz sezon olduğu gibi yine 13-14 takımlı gruplardan oluşacak. İlk iki takımın Play-Off sonucunda 3.Lige çıkacağı iddia ediliyor. Genel kanı, Bölgesel Amatör Lig’den bu sezon 9 takımın 3.Lige çıkacağı yönünde…

Kontenjan 29+5’e çıkabilir
Ligin başlama tarihi olarak 13 Eylül tarihi öne çıksa da, 3 Ekim’de başlaması da yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Kontenjan konusunda ise bazı Kulüplerin ciddi anlamda 27’in üstünde 10 tane oyuncu ile anlaşması, kontenjanın 29+5’e çıkma ihtimalini kuvvetlendirdi. Yabancı oyuncu oynatma kuralının bu sezon kaldırılması konuşuluyor. İllerin başarı tablosuna göre iller arası puanının hesaplanacağı ve buna göre kontenjanlarının yeniden belirlenip, Bölgesel Amatör Ligin daha düzenli, daha nitelikli ve il kontenjanlarındaki takım sayısı azaltılarak daha nizami bir lig oluşturabilmesi de TFF’nin gündeminde.

Yarıda kalan maçların kararlarını AFDK vermeli
Ayrıca Kulüpler, bu sezon yarıda kalan amatör maçların TFF Yönetim Kurulu’nda değil de, AFDK ve Tahkim ile çözülmesini bekliyor. Çünkü TFF Yönetim Kurulu’nun genelde ayda 1 defa toplanması, bu ligde çok fazla yarıda kalan maç olduğu için sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle, amatör kulüpler kararların bir an önce çıkmasını talep ediyorlar.

TFF son yıllarda pusulayı şaşırdı
Bir de bazı Büyükşehir ve büyük illerin ciddi para harcayan takımlarının durumu da göz önüne alınarak, gruplama sisteminin daha adaletli olması sağlanmalı. Bu lig maalesef ayak oyunlarının en fazla yapıldığı lig konumunda… Siyasilerin ve etkili Bürokratların en fazla müdahale ettiği ve kolayca istediği gibi at oynatabildiği lig de maalesef burası. Gruplama neden çok önemli: Çünkü bazı takımlar, ciddi bütçeli ve büyük hedefli takımlara yem yapılıyor. Misal vereceğim; 2 yıl önce Afyon takımları anlamsız bir şekilde İstanbul grubuna verildi. Bu sezon da Manisa takımlarından bazılarının İstanbul-Kocaeli-Çanakkale grubuna verilmesi ihtimali konuşuluyor. Öyleyse bu ligin adını değiştirelim, Bölgesel Amatör Lig değil, 4.Lig olarak belirleyelim. Çünkü bu lig TFF’nin son yıllarda pusulayı şaşırması sonucu artık ‘Bölgesel’ olmaktan çıktı.

5 sarı kart uygulamasında tolerans sağlanmalı
Kulüplerin bir başka tepkisi de cezalara oluyor. 5 sarı kart uygulamasından dolayı Kulüplerin ilerleyen haftalarda ceza alması Kulüplerin belini büküyor. Burada temel görüş, biraz daha esneklik sağlanarak 7 sarı karttan sonra ceza verilmesi. Ayrıca, AFDK’nın ceza verirken, daha hakkaniyetli, daha adaletli, siyasilerden etkilenmede kararlar vermesi ve daha bağımsız çalışması konusunda da Kulüplerin beklentisi var.

Acemi Hakemlerin deneme ligi değil
BAL’da Hakem konusunu ayrı konuşmak gerekir. Bu lig deneme ligi değildir. Hakemler konusunda geçtiğimiz sezonlarda çok ciddi sıkıntılar oldu. Bunda en büyük günah hiç şüphesiz İl Hakem Kurulları ile Bölgesel Hakem Kurulu’nda… Diyet ödemek için bazı Hakemleri Bölgesel Amatör Lig Hakemi yaptılar. Dernek işlerinde ön plana çıkanları mükâfat olarak bu lige gönderdiler. Adamı olanı, Ulusal Hakem olsun umuduyla BAL Hakemi yaptılar. Ancak birçoğuna zorlu maçları veremediler. Torpilli Hakemler de gittikleri maçların çoğunu yönetemedi. Ayrıca Bölgeselde Hakem kadrosunun çok geniş olması sebebiyle Hakemler genelde 4 haftada bir kez maç aldılar. Bu durum da Hakemler üzerinde gerginlik yarattı ve kısmen başarısız oldular. Bölgesel Amatör Lige tecrübeli, bu ligde maç yönetmeyi beceren, Hakemlik kumaşı kaliteli olan, adamı olmasa da Hakemliği iyi olanların verilmesi gerekir. BAL Hakemliği aslında, Süper Ligde yolunda ciddi bir basamaktır ancak engeller kimilerine zorlu olurken, kimileri ise merdivenleri 3’er 3’er atladılar. Sonuç itibariyle Bölgesel Amatör Lig Kulüplerinin acemi Hakemlerin deneme tahtası Ligi olmaktan çıkartılması gerekir. İstanbul’da terfi eden tüm Hakemler irdeleyeceğimiz yazıyı hazırlamaya başladım. Bu konuyu da önümüzdeki günlerde okuyabileceksiniz.

Ali Kemal Demir

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!