Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Kırmızı kart!

A+
A-
28.02.2016

Bu gün spor dünyasının korkulu rengidir KIRMIZI. Hiçbir sporcu hakemler tarafından bu renkteki bir kartla ödüllenmek istemez çünkü bu renk şunu ifade ediyor sahada her görevli için. “çık dışarı sen bu sahaya uygun hareket edecek ruhu taşımamaktasın”

Sporcular, kenar yönetimler bazen hakemler bile bu rengi maçı yöneten hakemler tarafından görebiliyorlar ama en çok tartışılanı  sporcu gördüğü zaman olmakta çünkü takımını sahada eksik bırakan taraftır. Hakemlerin görev aldıkları müsabakaların lig dereceleri bence aynıdır, hakemler için fark etmez. Çalacakları düdükler kuralların koyduğu düdüklerdir. Hataları olacaktır, mümkün olduğu kadar doğruyu işaret etmek için kararların doğru olması için çalmaktadır düdükleri.

Aferin oğlum!
Çoğu maçta görebilmekteyiz, sporcu yakın mesafeden rakip kaleye öyle hatalar yaparak golü kaçırmaktadır ki kenar yönetimden aldığı tepki “Aferin Oğlumdur”.  Doğru veya yanlış yapılan veya başarılamayan pozisyon kaçmıştır tepkisi aferindir. Her spor dalının oyun kuralları vardır ve bu kurallar yıllarca araştırılarak yenilenmiştir. Zaten futbolda kart devri 1970’lerde düşünüldü ondan öncesinde hakem parmaklarıyla önce ikaz eder sonra eliyle dışarı davet ederdi. Hakem kuralları değerlendirir pozisyonlarda ve kartlarını öyle değerlendirir. Öncelikle sahaya futbol oynamak için çıkan futbolcuların, saha kenarında takımı yönlendirecek olan yöneticilerin sahada takımlarıyla birlik içersinde bulunmaları çok daha mantıklıdır. Kırmızı kart gören sporcu veya idareci mutlaka spora aykırı hareket yapmıştır. Cezasının birçok hakeme göre şekli vardır. Ya rakibe topu verir veya cebindeki kartlara elini atar harekete göre değerlendirir. Sorun kartlardan sonra başlamakta taraftarlar dahi sporcuya destek çıkarken hakem protesto edilir. Neden hakem kart gösterdi diye, ama rakip için kart, kart diye de tempo tutulur. Büyük takımlarda hakemler yerden yere vurulurken kart gören sporcusuna masumiyet için önce destek verilir aynı kulüp aynı sporcularına sonrada ceza verir. Biliyor ki sporcu haksızdır, ama ortada bir masumiyet olmalı ki taraftar hesap sormasın. Kim bu yükü çekecek olan? Maçın hakemi değil mi? Sporcu federasyon tarafından ceza alır birde kulübü para cezası verir. Peki, madem suçsuzdu para cezasını neden veriyorsunuz?  Kırmızı Kart görmemek için, takımlarımızın sahada bu sebepten mağdur olmamaları için kuralları öğrenmek, sinirlerimize hakim olmak şarttır. Destek yine hakem camiasından gelecektir kuralları hatırlamak yeni futbol kurallarını öğrenmek için destek olacaklardır. Bir yerde her hakem olayı diye gösterilen sebeplerden rahatsız olan onlardır.

İstanbul’da, Bölgesel Amatör Lige çıkmak için mücadele eden takımlarımıza başarılar diler kırmızı kart görmemelerini isterim.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!