Dolar 32,4428
Euro 34,7483
Altın 2.422,88
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Liglerde görülmemiş skandal ‘maç tatili’ kararı

A+
A-
27.11.2018

İstanbul’da Amatör Liglerde bu sezon olmadık hadiseler meydana gelmeye devam ediyor. Eğitimsiz ve yönettiği maçın kuralını bilmeyen bazı hakemler maçlarda içinden çıkılmaz olaylara imza atıyorlar.

İstanbul’da kiminle konuşsanız Hakemlerden dertli, Hakemler de futbolculardan ve Kulüp Yöneticilerinden şikayetçi. İşler yolunda gitmiyor. Vizesiz Hakemleri sahaya süren ve bu olay ortaya çıkınca apar topar inkar yoluna giden İl Hakem Kurulu, kontrolü iyice elinden yitirmeye başladı.

Süper Amatör Ligden tutun da, U12 Ligine kadar birçok vahim olayla karşılaşıyoruz. Sadece Hakemler değil, Federasyon da ciddi hatalar yapmaya başladı. Başı sıkıştığında topu Ankara’ya AFDK’ya atan İl Temsilciliği yerinde kararlar alamıyor ve İstanbul futbolunu yeterince yönetemiyor.

Herkes şikayetçi aslında… Ancak Kulüplerin garip bir huyu var, sadece kendi canları yandığında sesleri çıkıyor. Toplumsal düşünmüyorlar. Herkes kendisini düşünüyor…


İstanbul İl Disiplin Kurulu, Tertip Komitesinin (kimler görev yapıyorsa) kendilerine sevk ettiği dosyaları karara bağlarken, Hakemlerin her yazdığına itibar ediyor ancak işinden gücünden olan Kulüpçü, Antrenör ve futbolcu İstinye yollarını aşındırırken, sözüm ona bazı Hakemler keyfince yazdığı raporlar ile Kulüplerin canını yakıyorlar.

Olayı çok dağıtmadan U12 Liginde yaşanan garip olaya değinmek istiyorum: Bayrampaşa Terazidere Sahasında oynanan Gürzafer-Tunaspor maçında Hakem, hem görevini yapmadı hem de çıkan oyuncuyu geri çağırıp oyuna yeniden sokmak istedi. Sonrasında yaşanan tartışma ile birlikte maç tatil oldu.

Futbol Oyun Kurallarının 3.Maddesinde Oyuncu değiştirme yöntemi şöyle tarif ediliyor: Oyuncu değişikliği yedek oyuncu oyun alanına girdikten sonra tamamlanır.

Bizim Hakem ise Gürzaferspor Antrenörüne “oyuncunu geri çağır ya da takımını sahadan çek” dedikten sonra 50 dakikalık maçı raporunda şöyle ifade ediyor: “Maçın 58.dakikasında Gürzaferspor takımı Antrenörü takımı sahadan çekti…”

“Kronometresini bile açmadı, süreyi bana sordu”
Olayın taraflarında birisi olan Gürzafer Spor Kulübü Altyapı Koordinatörü Orhan Kurtbay yaşananları şu şekilde aktardı: “Ben Gürzafer Spor Kulübü altyapı koordinatörü Orhan Kurtbay. Cumartesi günü oynanan U12 Tunaspor-Gürzafer Spor Kulübü müsabakasında sahalarda olmaması gereken talihsiz bir durum yaşandı. Öncelikle saha içerisinde yaşanan bu durumun kulübümü ve beni çok üzdüğünü bildirmek isterim. Müsabaka başladığı andan itibariyle hakemin tuhaf tutumu maça, çocuklara ve saha kenarına yansımıştır. Müsabakanın ilk yarısı itibariyle hakemin ilk yarının bitmesine 3 dakika kala kronometresini açmadığını ve maçın bitmesine ne kadar kaldığını tarafıma her iki kulübün yöneticileri ve antrenörleri velileri ve taraftarları önünde kronometreyi açmayı unuttuğunu ve kaç dakika kaldığını sormuştur. Biz tüm samimiyetimizle kendisine yardımcı olmak isteyerek 3 dakika kaldığını belirttik.

“Oyuncu değişikliklerini biz yaptık”
Fakat 2. yarı başladığında çok farklı bir tutum takınan hakem, yapılan 5 oyuncu değişikliğinde rakibimiz Tunaspor ve biz Saha Komiserinin maçta muhatap bulamayıp sürekli olarak Saha Komiserinin görevinin içerisinde bulamadığımız için her oyuncu değişikliğinde hakeme yardımcı olarak kenardan müdahale etmeye çalıştık. Hatta ve hatta kendisi de görevini yapmadığı gibi saha içerisinde tekmelik ve diğer lig maçlarında olması gereken teçhizat kontrolleri 5 oyuncu değişikliğine kadar yapmıştır. Burada muhatap Komiseri bulamadığımız gibi hakeme yardımcı olmaya çakışırken takımımda oyuncu değişikliğinde yediğimiz bir gol sonrası oyuncu değişikliği yaparken top santrada iken oyundan çıkacak olan oyuncumu kenara aldığımda ve oyuna sokacak olduğum oyuncumu oyuna aldığımda sert bir dille küçümseyici bir şekilde tersleyerek çıkan oyuncuyu sahaya tekrar geri almasını istedi ve burada oyuncumun üzerini değiştirmeye soyunma odasına indiğini belirtmeme rağmen geriye çağırması gerektiğini ve gelmediği takdirde kırmızı kart göstereceğini ben tüm iyi niyetimle siz oyuna girecek oyuncumu bekletebileceğimi ve 1 kişi eksik devam edebileceğimi söylememe rağmen oyunun bu şekilde başlamayacağını belirtip ‘takımını gerekirse sahadan çek’ diyerek beni etki ve tahrik altında bırakmıştır.

“Bitiş düdüğünü çalmadan sahayı terk etti”
Bu sözlü diyaloğunu rakip Antrenör, oyuncular ve bizden sonra oynanacak olan maçın oyuncu, Antrenör ve hakem kadrosu önünde yaparak beni rencide ve tahrik etmiştir. Maçın bitiş düdüğünü çalmadan bizimle beraber sahayı terk etmiştir. Anlamadığımız ve takındığı bu tavır diğer oyuncu değişiklerinde yani değişen 5 oyuncuda yardımcı olurken bize yaptığı tutum ve sahadan çek o halde takımı sözleri etki altında bırakmıştır ve yine maçta maçın kronometresini başlatmayıp tarafıma ‘maçın kaçıncı dakika oynanıyor?’ diye sorması işini ne kadar sağlıklı yaptığının bir göstergesidir.

Sütlüce’deki Hakemin koşmadığını gördünüz
İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı ve Üyeleri, geçtiğimiz günlerde Süper Ligde Yardımcılık yapmış eski bir Hakem kardeşimiz Sütlüce Sahasındaki U12 maçından bir video paylaştı. Eminim gördünüz. Araştırmalarıma göre çok iyi niyetli, geleceği olan ve pırıl, pırıl bir Hakem bile U12 Ligi maçında ve Sütlüce gibi merkezi bir sahada bu kadar ciddiyetsiz maç yönetiyorsa sizin de Hakemleri karşınıza alıp konuşmanızın vakti geldi de geçiyor. Çünkü en önemli ligler alt liglerdir. Ben 11 yaşında futbol oynarken sabaha kadar uyumaz, uyku aralarında rakibe çalım atıp orta yapardım, rüyamda defalarca gol sevinci yaşadığımı biliyorum. Bu çocuklar da eminim bu maçlar öncesinde hem kendileri uyumaz hem de Anne-Babalarını heyecanı ile uyutmaz. Bu çocukları üzmeyelim, maçlarına öyle güzel Hakemler verelim ki, heyecanları ve futbola olan sevdaları bir ömür sürsün…

Ali Kemal Demir


ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!