Dolar 32,5369
Euro 34,8647
Altın 2.429,13
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Sağlıkçı yoksa dükkanı kapatın gidelim

A+
A-
20.04.2022

Türkiye’de amatör futbol liglerinde nedense şu sağlıkçı sorunu bir türlü çözülemiyor. Oysa futbol sektöründe en başta gelen olmazsa olmazlar, Saha Komiseri, TFF Denetçisi ya da Gözlemcisi ile 4.Hakemler kadar Sağlıkçılar da olmalı değil mi?

TFF ya da Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları tarafından Sağlıkçı kursları zaman, zaman düzenlenmekte, katılımcılar eğitimlerin ardından sahalara iletilmekte ama yeterli mi? kesinlikle yetersiz. Tamam, Amatör futbol müsabakalarını bırakın TFF tarafından düzenlenen Kadınlar Futbol Liglerinde sağlıkçının olmamasına ne diyeceğiz?

Hadi erkekler futbolda sakatlık anında sahaya giren, müdahaleye giden yedek kulübesinden biri ki ne acırdır adı şifalı su olarak yıllardır mizah konusu olan su ile gitmekte ne var ne yok dedikten sonra, had koçum, hadi yiğidim denmek sureti ile erkeklik gururu da devreye girdiğinden ağrı-sızı yaşasa da ayağa kalkıp devam etmekte maçına.

Evet futbol camiası, dost acı söyler misali bu konuya parmak basmak istedim. En yakın örneğini geçen hafta sonunda Kavacıkspor 15 Temmuz Şehitler Stadındaki TFF Kadınlar Futbol 3.Ligi maçını görev icabı takip ettim. Bu arada ben bu kulübümüzün kuruluş sürecinde destek veren, her zaman yanlarında olduğum biriyim ki o da ayrı konu.

Emekli olmadan çalıştığım kurumda İlk yardım eğitimlerini yıllarca aldım, Sağlık Bakanlığından da sertifikam var ki göstermelik bir eğitim olmadığını Haydarpaşa Numune Hastanesinde Uzman Doktorların önünde sınava tabi tutulduğumuzu hatta baskı anında ne tür davranışlar yapacağız diye de psikolojik yüklenmelerin doktorlardan geldiği anları da başarı ile atlatıp yıllardır cebimde olan İlk Yardımcı Sertifikam ile gurur duydum. Bir iki örnek dışında da sahalarda bu konuda müdahale anlarım da olmadı değil.

Burada maksat kendimi övmek değil aksine yermek birkaç ay önce ilk yardımcı sertifikamın günü doldu, bir türlü yenileme eğitimine gidemedim o ayrı konu.

Konuyu yeterince dağıtmadan devam edeyim, neden TFF Kadınlar Futbol 3.Liginde sağlıkçı hatta Bayan Sağlıkçı olmaz anlayabilmiş değilim. Rüzgarlıbahçespor-Yeni Levent Konaklar maçında göğüs göğüse çarpışan iki futbolcu yere yığıldı, siz erkek bir sağlıkçı olarak o kişisel koruma alanı, mahremiyet içeren bölgeye nasıl müdahale yapabilir siniz?

Kız futbolcular erkekler gibi de değil ki yaradılışları itibarı ile çok hassaslar ve basit sakatlanma anlarında dahi göz yaşlarına hakim olamayıp yaşadıkları anlık acıları kat be kat fazla yansıtmaktalar ki ben bu maçta bir sakatlık anında Hızır Acil Servisi arayıp Ambulans için hamle yapsam da ‘Dur’  dedi bir dostumuz, bu kadar da değil anlık refleks bu, birazdan normale döner.

Yani dostlar, Kadınlar futbol üst liglerinde anlı şanlı takımlarda sağlıkçı hatta doktorlar bile varken, alt liglerde bir sağlıkçı dahi olmuyor, olamıyorsa tabiri caizse kapatalım gidelim dükkanı.

Ben burada görev ve sorumluluk sahibi makamlara şahsi görüş ve önerimi, yaşadıklarımı anlatmak istedim, maksadım ne üzümü yemek ne de bağcıyı dönmek bir durum tespiti sunabilmek.

Salon sporlarında nasıl ki ambulans ve içinde görevlileri gelmeden maçlar başlamıyor ise sağlıkçı olmadan da TFF 3.Kadınlar Ligi başlatılmamalı. Üste bak altı boş ver demekle mesele hallolmuyor.

Aklıma gelen ilk öneri eğer ki sertifikalı sağlıkçınız, ilk yardımcınız yoksa bundan sonra kulüpleri lige almayın gitsin kolaycılığını da önerebilirim, ama TFF’ye direk bağlı bir organizasyonda sağlıkçının olmaması büyük bir boş vermişlik olsa gerek. Hele ki Bölgesel Amatör Ligde sadece şoförünün içinde olduğu ambulanslar ile günü kurtarma maç durumlarını da az işitmedik.

Trilyonlarca bütçesi olan TFF bu konuya bir çare bulamıyorsa diyecek ne kelimem ne de cümlem olur. Üniversitelerde Tıp Eğitimi alan o kadar çok öğrenci var ki hemen her ilçedeki Üniversitelerde. Bunlardan yararlanmak neden düşünülmez, biraz da harçlık kazanmış olurlar ki öyle en düşük rakamdan da olmamalı ki cazibesi ortadan kalmasın diyorum.

Dost acı söyler

Talip Ercan

ETİKETLER:
error: İzinsiz kopyalanamaz!