Dolar 32,3205
Euro 35,0717
Altın 2.280,74
BİST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Yatırım yapmadan emek harcamadan oyuncu yetişmez”

A+
A-
13.08.2021

Bölgesel Amatör Ligdeki Vefa’nın altyapılardan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Saltuk Toksoy, Sitemize özel açıklamalar yaptı. Altyapıların durumuna temas eden Yeşil-beyazlıların yöneticisi, “Hep vererek, harcayarak, futbolcu satın alarak işler yürümez” dedi.

“Sabır ve özveriyle gençlere şans tanımalıyız”
Daha önce Fatih Karagümrük’te yöneticilik yapan, şimdilerde ise Vefa’da, Yahya Kemalspor’da ve Bayrampaşa Kartaltepespor’da idarecilik görevlerini başarıyla sürdüren ve sorumluluk almaktan kaçınmayan Toksoy, bilgi birikiminin yanı sıra, adil, objektif ve tevazu sahibi olması ile ön plana çıkan başarılı bir isim. Asıl mesleği Mimarlık olan Toksoy, Vefa’da başkanlık yapmış olan Babasının izinden gitmeyi tercih ederek yeşil-beyazlılara yönetici oldu. Ömer Saltuk Toksoy’a göre Türk futbolunun altyapıda olduğu yerde duran atağa geçip futbolda Avrupa ülkelerinin seviyesine gelmesi gerekiyor. Toksoy, bunun için gerek amatör gerekse profesyonel olsun her Spor Kulübünün özveri ile sabırla gençlere cesaretle şans vermesi gerektiğini ifade ediyor.

“Yatırım yapmadan oyuncu yetişmez”
Ömer Saltuk Toksoy’un açıklaması özetle şöyle: “Türkiye’deki 350 bin sporcudan 70 bini alt yapı oyuncularından oluşuyor. Türk futbolunun kurtuluşu alt yapıdan oyuncu yetiştirmekle mümkün olur bunun başka yolu da yok. Biz Vefa’da alt yapı konusunda önemli işler yapıyoruz. 3 futbol okulumuz var, tüm kategorilerde liglere katılıyoruz. Ayrıca ekonomik olarak gerekli tüm yatırımları yapıyoruz. Yatırım yapmadan, emek harcamadan gelecek beklemek, oyuncu yetişmesini beklemek hayatının doğal akışına ters bir durum olur. “Devlet elini çekse dört büyükler dâhil hiçbir kulüp ayakta duramaz. Oysa altyapıya yönelsek Kulüplerimiz şaha kalkar” ifadelerini kullanan Toksoy, ” hep vererek, harcayarak, futbolcu satın alarak işler yürümez. Bir yerde tıkanırız. Bunun için çare ve çözüm belli, yeterince geç kaldık, şimdi atağa geçmemiz gerekir.

“Amatör takımların alt yapısı Akademi Ligine alınmalı”
Toksoy şöyle devam etti: “Alt yapılar maalesef hep konuşmalarda, söylemlerde kalıyor. İcraata bir türlü geçemiyoruz. Türkiye’de 7-19 yaş aralığında yaklaşık 22 milyonluk bir nüfus var. Bu ciddi sayıyı değerlendirmemiz gerekir. Ancak antrenman süreleri ve maç sayılarımız diğer ülkelerin çok gerisinde. Biz, Fatih ilçesi olarak şanslı hale geldik, bizim gibi şanslı ilçeler var ancak İstanbul genelinde ciddi bir saha sorunu olduğu da aşikar. Ne yapıp edip altyapı takımları ile yeni tesisler yapmalıyız. Bunun için de Anakent Belediyesi, Yerel Yönetimler ve Bürokrasi el ele vermeli ve birlikte yeni tesislere imkân sağlamalı.

“TFF, altyapıda spor çalıştayı yapmalı”
Ciddi bir STK olan ve ilk vazifemiz çocuklara ve temsil ettiğimiz camiaların genç nesillerine spor yaptırmaktır. Bazı Kulüpler maddi durumlarının yetersizliğinden veya oyuncu potansiyeli yetersiz olduğu için lige giremiyor. Burada hemen üst kuruluşların devreye girip eksikleri imece usulü ile toparlamamız gerekiyor. Bir de şu var ki, Kulüpler olarak Altyapı Antrenörleri konusunda çok seçici olmalıyız. Biz, Vefa olarak bu konuda iyi sayılırız. Sadece Fatih’te bile aynı özveriyi sergileyen Spor Kulüpleri olduğunu görüyorum ancak il ve ülke geneline bakınca durumun içler açısı olduğu herkes görüyor. Aslında bizim çocuklar yetenekli, tek sorun bu çocuklara önemli yatırımlar yapıp sonrasını görmek. Milli Eğitim Bakanlı ve Spor Bakanlığı bu konuda ortaklaşa bir çalışma yapmalı. Okul sporlarına şimdiki durumdan daha fazla ehemmiyet verilmeli. TFF’nin de yeni bir planlama ile alt yapılarda bir takımın sezonda en az 30-40 maç yapmasını sağlayacak çözümler bulması gerekir. BESYO’larda bu konularda yazılmış yüzlerce makale ve çok faydalı bilimsel çalışmalar mevcut. TFF’nin altyapılar konusunda ayrı bir spor çalıştayı yapıp Liseleri ve Üniversiteleri de bu işin çözümüne ortak etmeli. TFF’nin ilk yapması gereken altyapıları teşvik etmek ve iyi örneklerin çoğaltılmasını sağlamak olmalı. Türkiye’nin hangi ilinde bir takım başarılı ise bu takım taltif edilecek ki, iyi emsaller artsın. Bizler de yöneticiler olarak elimizi taşın altına sokmalıyız. Covid-19 pandemisinden alt yapı ligleri 2 sezondur oynatılmıyor. Elbette önce çocuklarımızın sağlığını düşünmeliyiz. Ancak bir taraftan da liglerin oynatılması için Türkiye Futbol Federasyonun gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz.”

Ali Kemal Demir

ETİKETLER: ,
error: İzinsiz kopyalanamaz!