Dolar 32,4698
Euro 34,7489
Altın 2.478,91
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

‘İstanbul İHK Başkanı FİFA kariyerli bir kişi olmalı’

A+
A-
15.11.2016

İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Aydın Kankaş “rahmetli Oğuz Uğurlu ağabeyin vefatı herkes gibi beni de çok sarstı. Bu zor görev bana Oğuz ağabeyimden miras kaldı. O’nun gibi değerli bir isme layık olabilmek için hep birlikte çok çalışıyoruz” dedi.

Bir haftada binlerce maça Hakem ve Gözlemci atayan ve Türkiye’nin bu konudaki en önemli ili olan İstanbul’un İl Hakem Kurulu Başkanı Aydın Kankaş ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Kankaş, bu söyleşide hem işleyişi anlattı hem de meşhur Hakem Atama Sistemi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Aydın Kankaş’a sitemizin takipçilerin sorularını da ilettik ve oldukça samimi cevaplar aldık.

Öncelikle çok merak edilen konuya açıklık getirelim, İl Hakem Kurulu nasıl oluşur; İl Hakem Kurulları Merkez Hakem Kurulu’na bağlıdır. MHK ise TFF’ye bağlıdır. MHK Başkanı, İl Hakem Kurullarını atar ve gerek görürse görevden alır. Özetle, MHK 10 yıl görevde kalsa ve Kurul’dan göreve devam etmesini istese Kurul asla değişmez. İl Hakem Kurulu’nun görev süresi MHK’nin görev süresiyle sınırlı ancak MHK isterse lüzum gördüğü hallerde Kurul’u topyekün görevden alabilir. Aydın Kankaş şu anda 3’ncü MHK ile çalışıyor…

Aydın Kankaş kimdir?
İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Aydın Kankaş eski bir futbolcu. Anadolu Yakasında Amatör bir Kulüpte uzun yıllar futbol oynadı. 1993 yılında İstanbul’da Hakemliğe başladı. 2006 yılında Hakemliği bıraktı. Sırasıyla C, B ve A Klasmanına kadar yükseldi. 4 yıl Hakem camiasından uzak kaldı.  2010 yılının sonlarında merhum Oğuz Uğurlu’nun ricasıyla Gözlemci olarak camiaya geri döndü. Daha sonra 2012 yılında İl Hakem Kurulu Üyesi oldu. Ardından Başkan Vekili seçildi. İstanbul’da sevgi imparatorluğu kuran efsane Başkan Oğuz Uğurlu ölünce Kankaş, 2014 yılında Oğuz Uğurlu TFFHGD İstanbul Şubesi Dernek Başkanı olunca Yusuf Namoğlu’nun MHK Başkanlığı döneminde İl Hakem Kurulu Başkanı olarak göreve atandı ve yakın zamanda 2’nci defa göreve geldi.




Aydın Kankaş’ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle

“Kurul Başkanı FİFA kariyerli bir kişi olmalı”
İstanbul çok büyük bir il. Türk Hakemliğinin lokomotifi İstanbul’dur. İstanbul Hakemliği, Türk Hakemliğine her zaman yön vermiştir. İstanbul İl Hakem Kurulu (bana kalırsa) geçmişte FİFA kariyerli bir kişi olmalıdır. Süper Ligde maç yönetmiş bir kişi olmalıdır. Bunu her zaman söyledim. Bu kadar büyük ağabeyin olduğu yerde, TÜrk Hakemliğine çok büyük hizmetler vermiş bir ilde İl Hakem Kurulu Başkanı olmam elbette bana hem büyük gurur veriyor, hem de büyük sorumluluk yüklüyor. Böyle bir ilde Kurul Başkanı olmak çok önemli. Burada atacağımız her adıma dikkat etmemiz gerekiyor. Kurul Başkanı olduktan sonra egolarımızdan, dünya görüşümüzden ve birçok şeyden taviz vermemiz gerekiyor. Birçok kötü söz işitiyoruz. Haksız eleştiriler alıyoruz ve hatta küfür dahi ediyorlar. Düşünce yapısı olarak hayatta kabul etmeyeceğiz şeylere sırf İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı olduğumuz için sessiz kalıyoruz.

“15 Temmuz sürecinden sonra atandık”
Rahmetli Oğuz ağabeye hep sorardım, “Ağabey, biz neden buradayız, ne yapıyoruz? Gece sabahlara kadar İstanbul Hakemliği için uğraşıyoruz.” derdim; Oğuz ağabey de her defasında “bu çocukları kime bırakacağız?” diye cevaplardı…  Bu yüzden bırakıp gidemiyoruz.  Oğuz ağabeyin mirasına sahip çıkmamız gerekiyor. Bana her defasında, “İstanbul Hakemliği için bu kadar güzel şeyler yaptık, yaptıklarımızı nereye bırakacağız?” diye söylerdi. Sağolsunlar MHK Başkanımız Yusuf Namoğlu bu kutsal görevi bize verince açıkçası yutkundum. Ben geçtiğimiz sezon İstanbul’dan gidecektim. Hakemlerimize başka bir vilayete taşınacağımı söylemiştim. Ancak ailevi sebeplerden dolayı İstanbul’da kaldım. Oğlum Üniversiteyi İstanbul’da kazanınca biz de burada kaldık. Oğuz ağabeyin zamansız vefatı camiamızı derinden etkiledi. O bir efsaneydi. Yeri asla dolmayacak bir insandı. Biz kardeşleri olarak o’na bir söz verdik. Biliyorum Oğuz ağabey bana şu anda kızıyordur ama ben onun mirasına sahip çıkmak adına göreve devam ediyorum. İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı olduğum için ailemize söz ettiler, haksız yere Savcılığa suç duyurunda bulundular. Hakkımızda asılsız iftiralar atıldı. Bir sürü olaylar oldu. Ancak, biz 15 Temmuz’dan sonra göreve atandığımıza göre ‘aklandık’ demektir. Benim telefon numaram 20 yıldır aynı, kötü bir adam olsa telefon numaram değişir. Dünya fani, sırası gelen gidiyor. Onun için insan gibi yaşamalıyız, değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kul hakkına girmemeliyiz. Bizim görevimiz zor ama Allah’a şükürler olsun, adaletten ayrılmadık. Mahkeme-i kübra’da alnım ak olarak hesap vereceğim. Oraya, buradaki kötü hesapları götürmeyeceğim.

Soru: İstanbul’da maçlara çıkan kaç Hakem var?
İstanbul’da 7 tane Süper Lig Hakemimiz var, 5’i FİFA… 17 tane Süper Lig Yardımcı Hakemimiz var. A Klasmanı Hakem sayımız 5. B Klasmanı Hakem sayımız 9. C Klasmanında 14, Klasman Yardımcı Hakem kadrosunda ise 44 Hakemimiz var. Bölgesel Amatör hakem sayımız ise 75. Buradaki dikkat edilmesi gereken bir husus var; 75 kişilik Bölgesel Hakem kadrosunun 31’ini bu Kurul çıkarttı. 30 tanesi Hakem, 45 tanesi de Yardımcı Hakem olarak görev yapıyor ancak bu Bölgesel Hakem Kurulu’nun (Adil Uçankan ve Yaşar Filiz Hocalar) tasarrufunda olan bir konu. MHK İstanbul Sorumlusu ile Hacı Ahmet Erdoğan Hocamız… Geçtiğimiz yıl atletik koşuları koşmuş ve Hakemlik yapmaya yeniden hak kazanmış il Hakem sayımız (maçlara çıkabilecek) 620. Aday Hakem Statüsünde 717. Toplamda 1508 Hakemimiz var. Aday Hakemler Dernek Üyesi henüz değiller. 717 Hakemden birçoğu Aralık sonu veya Ocak başı gibi İl Hakemi olacaklar. Süper Ligde 4, Ulusal’da 25, Bölgesel Amatör Ligde 27 ve ilde 98 tane toplamda 154 kişiden oluşan Gözlemci kadromuz var. Bu sayı daha fazlaydı ancak son FETÖ/PDY soruşturması sebebiyle haksız yere görevden alındılar ancak onlarında da yeniden göreve döneceklerini umuyorum.




Soru: Maç sayısına yetişebiliyor musunuz?
İstanbul’da 1500 civarı faal Hakemimiz var. Bunlardan bazıları Hakemlik yapmıyor. Bir de bizim görev veremediklerimiz var. Bunlar, EPAK eğitimine katılmayan arkadaşlar. Eğitimler her ay bir defa yapılıyor. Hakemlerimiz bir sonraki eğitime kalınca kendilerine maç veriyoruz. Hakem ve Gözlemci bu eğitime katılmak zorunda. Yoksa MHK talimatı gereğince kendilerine maç veremiyoruz. İstanbul’da bu sezon 23 bin civarı maç oynanacak. Bunlar İl Temsilciliğinin müsabakaları. Bunların dışında Gençlik ve Spor Müdürlüğünün düzenlediği okul müsabakaları var. Veteranlar Ligi, Plaj ve Futsal müsabakaları var.  Bayanlar ve Sessizler Ligi ile birlikte Özel Turnuvaların yanı sıra Akademi Ligi maçları var. Geçtiğimiz yıl 52 bin maça Hakem atadık. Bu işe akıl sır ermiyor. Bir haftada 1000 maça Hakem atadığımız bile oldu. Geçen hafta 730 maça Hakem gönderdik zira İstanbul’da birçok maç henüz başlamadı.

Devam edecek

Ali Kemal Demir

ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!