Dolar 32,3205
Euro 35,0717
Altın 2.280,74
BİST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Ligler insanların endişe etmeyeceği bir süreçte oynansın”

A+
A-
15.05.2020

İstanbul 1. Amatör Lig ekiplerinden İstanbul Kastamonuspor’un Başkanı İlker Dilek, istamonu gazetesinden Hüseyin Karadeniz ile internet üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdi.

Birçok Kulüpte futbol oynayan, kurucusu olduğu İstanbul Kastamonuspor’da uzun yıllar Başkan Vekilliği yaptıktan sonra geçtiğimiz sene yapılan Genel Kurul’da Başkanlık görevine seçilen İlker Dilek, söyleşide liglerin oynatılmasından, İstanbul Kastamonuspor’un misyonundan ve projelerinden söz etti ve soru-cevap şeklinde yapılan röportajda birçok konuda görüşlerini aktardı.

Bu söyleşiyi yayınlandığı haliyle aktarıyoruz

Sayın Dr. İlker Dilek sizi bugün bu ekranda Kastamonulu hemşerimiz olarak diğer kimliklerinizi bir tarafa bırakarak spor adamı kimliğiniz ile ağırlamaktan çok mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle Kastamonulu hemşerilerim olmak üzere herkese sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

1.İlker Dilek’i yakından tanıma adına bize kendinizden bahseder misiniz?
1980 yılında işçi bir ailenin çocuğu olarak Fatih Karagümrük’te dünyaya geldim. İlk, ortaokul ve lise öğrenimimi tamamladıktan sonra Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Master eğitimimi Spor Yönetimi alanında yaptım. Doktoramı da İşletme bölümünde yaptım. Fatih Karagümrük, İBB Belediye Spor, Kastamonuspor, Vanspor ve Güngören Belediyespor’da futbol oynadım. İş hayatına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve İdari İşler Müdürlüğünün çeşitli departmanların da görev alarak başladım. Daha sonra yine İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğünde Spor Organizasyonları ve Tesisler Koordinatörü olarak görev yaptım. 2007 yılında Sayın Murat Başesgioğlu’nun Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olması ile Ankara’da çalışma hayatım başladı. Sırasıyla Murat Başesgioğlu, Faruk Özak ve Suat Kılıç dönemlerinde kesintisiz olarak Danışman ve Özel Kalem olarak görev yaptım. Bu esnada 2012 Londra oyunları başta olmak üzere ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının koordinatörlüğünü yaptım. Sonrasında da Sayın Mehmet Özhaseki’ nin Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundum.  Meclis Başkanımız Sayın Binalı Yıldırım’ın İBB Başkan adayı olmasından sonra seçim işleri koordinatörlüğünde görev aldım. Ayrıca Fanatik Gazetesinde sporun güncel sorunları ile alakalı köşe yazıları yazdım.



2.İstanbul Kastamonu Gençlik ve Spor Kulübünü kurma fikri aklınıza nereden geldi? Bu hikaye nasıl başladı? Bize bu süreci anlatır mısınız? Kastamonulu olmam nedeniyle ailecek hem yüreğimiz hem de bir ayağımız oradaydı. Profesyonel futbolculuk kariyerimde Kastamonu’da geçirdiğim bir sezon içerisinde çok iyi dostluklar edindim. Bu süreçten sonra Türk Hava Yolları spor koordinatörlüğü görevinde iken İstanbul’un sayılı spor kulübü haline gelmesinde büyük emekler sarf ettim. Bir gün İstanbul Sinopspor ismini görünce birden aklıma ‘’ya bu işi Sinoplular yapıyor da Kastamonulular neden yapmasın’’ diye içimden geçirdiğim anda kulübümüzü kurmaya karar verdim. Daha sonrasında Bayrampaşa ilçesinde bir spor kulübünü satın alarak ismini İstanbul Kastamonu Gençlik ve Spor Kulübü adı ile değiştirerek satın aldım. Tabii Karagümrük de doğup büyüdüğüm içinde oradaki gençlerin yaşam zorluklarını, aile durumlarını yakinen bilip yaşamış biri olarak da Fatih’i seçtim. Bizim kuruluş hikayemiz bu şekilde başladı.

3.Kulübü kurduktan sonra ne gibi zorluklar ile karşılaştınız? Çevrenizdeki insanlar nasıl tepki gösterdi? Bu oluşumda hiç pişmanlık duydunuz mu?
Tabi ki her yeni oluşum sancılı başlar. Belirli bir yere getirmek için zor ve meşakkatli yolları aşmak gerekir. Ama spor camiasının içerisinden gelen biri olarak en kısa süre de zorlukları aşmayı başardık. Zaten biz bu yola çıktığımızda 4 bilemediniz 5 kişiydik. Yakın çevremde ki insanların tepkileri tamamen olumlu oldu. Hayatın her alanında olduğu gibi çekememezlik ve kıskançlığı en üst seviyede hissettik. Geldiğimiz bu nokta da hala bazı çevrelerde hissetmeye devam ediyoruz. Ben özellikle şunu ifade etmek isterim ki “Biz kimsenin rakibi değiliz düşmanı hiç değiliz”. Çünkü bizler yönetim tarzıyla duruşuyla söylemleri ve icraatları ile bu zamana kadar gerçekleşen tüm oluşumlardan farklıyız. Çünkü biz Gençlik ve Spor Kulübüyüz. Bizler yapmış olduğumuz tüm icraatlarımızı ortak akılla, istişarelerle belirleyip her şeyden önce şeffaf bir yönetim tarzı ile gerçekleştiriyoruz. Bizler ayrıştırmanın değil her zaman birleştirmenin tarafındayız. Bunun altını çizerek söylüyorum. Kulübümüzü faaliyete geçtiğin de yerel gazetelerin haberlerini incelerseniz manşetlerde “Kastamonu’ya kardeş takım geldi” diye okursunuz. Daha da başka bir şey söylemek istiyorum. 2014 yılında Kastamonu’ya kampa gittiğimiz dönemde yerel gazetelerimizin temsilcileri ile yapmış olduğumuz kahvaltı da “Kastamonuspor’un rakibi değil pilot takımıyız” açıklamasını yapmıştım.  Buna rağmen bazı çevrelerin bizim düşüncemizi anlamak istememesini art niyetli olarak görüyorum. Biz güçlü bir Kastamonu için el ele olunması gerektiğini tüm yol arkadaşlarım ile birlikte biliyoruz. Bizim hedeflerimizin arasında İstanbul’daki yetenekli genç oyuncuları Kastamonu’ya kazandırmak var. Bizim başka hiçbir amacımız yok. Bunu herkesin bilmesini isterim.

4.Kulübün şuan ki geldiği noktada kategori sayısı, oyuncu sayıları ve teknik direktör kadrolarınız ile ilgili ne durumdasınız? Bununla ilgili bize bilgi verebilir misiniz?
Kulüp olarak İstanbul da tüm yaş kategorilerine katılan sayılı takımlardan biriyiz. Alt yaş kategorisinde 10 ile 19 yaş arasındaki tüm kategorilere katılarak İstanbul gibi metropolde Kastamonu ismini duyurmaya gayret ediyoruz.  Kulübümüz bünyesinde görev yapan 4 Antrenörümüz de alanında uzman olup tamamı Antrenörlük Bölümü mezunudur. Bünyemizde yarışmacı olarak futbol branşında 120 çocuğumuz bulunmaktadır.

5.Futbol branşı haricinde kulüp olarak hangi branşlarda faaliyetleriniz bulunmaktadır?
Badminton, bisiklet ve okçuluk branşlarında gençlerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Özellikle badminton branşında Fatih ilçe sınırları içerisinde belirlemiş olduğumuz pilot okullar ile başlatacağımız sosyal içerikli projede tüm çocuklarımızı sporla hayata kazandırma hedefimize var.  İstanbul Kastamonu Gençlik ve Spor Kulübü olarak Kastamonu ismi ile yine bir ilki gerçekleştireceğimizi sizlerin huzurunda açıklamak istiyorum. Dijitalleşen dünya da gençlerimizin yoğun ilgi gösterdiği E-spor branşını açarak bir ilke imza attık. Futbolda olduğu gibi E-spor branşı ile de gençlerimize yeni hedefler göstererek onların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz. İlerleyen günlerde bunların tüm detaylarını ilgili yönetim kurulu arkadaşımız Selim Özdemir ve branş koordinatörlerimiz Avukat Anıl Kaya ve Samet Yalçın kardeşim ile birlikte sizlerle paylaşacağız. Bu konuda en çok dikkatimi çeken Samet Yalçın kardeşimin logo çalışmasıdır. Ben çok beğendim. Umut ediyorum ki sizlerde çok beğeneceksiniz.

6.İçinde bulunduğunuz alan sürekli yatırım ve yenilik isteyen bir sektör, çünkü insana yatırım yapıyorsunuz. Gençlere yönelik bu zamana kadar ne gibi projeler hayata geçirdiniz? Ve düşündüğünüz yeni projeler var mı
Bizim asıl hedefimiz sportif faaliyetler ile bu imkanlara sahip olmayan gençlerimize eşit şekilde imkanlar sağlamaktır. Yüklenmiş olduğumuz misyon çerçevesinde değerlerine sahip çıkan, geleceğini manevi değerler üzerine inşa eden, vatansever bir nesil olarak yetiştirmek için ben ve yol arkadaşlarım azimle çalışmaya devam ediyoruz. Gençlere yönelik birçok projeyi hayata geçirdik. Bunlardan en önemlisi; Atatürk’ün doğduğu evde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan ilk ve tek spor kulübüyüz. Çocuklarımızın ufuklarını geliştirmek amacı ile 6 gün süren Selanik Soccer Cup turnuvasına katılarak bir ilki gerçekleştirdik. Türk-Yunan dostluğuna katkı sağlamak için geçtiğimiz sezonun Yunan Ligi şampiyonu PAOK U15 takımı ile dostluk müsabakası yaptık. Bu maçı da dışişleri bakanlığı yetkililerimiz yakinen takip etmiş ve maçı bir Türk 2 Yunan hakem yönetmiştir. Bu projemiz ulusal basında geniş yer bulmuştur. Geçtiğimiz yıllarda Avusturya da düzenlenen United Word Games çocuk spor oyunlarına katılım sağladık. Bu da çocuklarımız için ayrı bir tecrübeydi.  Yeni projemize gelince tek hedefimiz İstanbul’da kendimize ait bir spor tesisi kazandırmak. İstanbul’un muhtelif yerlerinde belirlemiş olduğumuz arazilerin avam projeleri yönetim kurulu üyemiz değerli kardeşim Abdullah Özdemir tarafından hazırlanmaktadır. Pandemi süreci bittiğinde ilgili makamlara oluru için sunacağız. Bizim en büyük projemiz ve Kastamonu adına yapacağımız en büyük hizmetlerden birisi bu olacaktır.

7.İstanbul da yıllardır Kastamonuluların bir araya gelerek başaramadığı bir işi başararak İstanbul’un güzide semtlerinden birinde Kastamonu Eğitim Kültür ve Spor Merkezi adında prestijli bir mekan kazandırdınız. Bunu çok merak ediyorum. Nasıl başardınız?
Düşüncelerimizi, hedeflerimizi ve kurumsallaşma amacımızı gerçekleştirmek adına fiziki şartları sağlamak çok önemliydi. Dönemin Fatih Belediye Başkanı ve şuan Ak Parti İstanbul Milletvekili değerli büyüğümüz Mustafa Demir beyefendinin proje ve faaliyetlerimize tam destek vermesiyle birlikte şuan ki yerimizin tahsisini sağlamış olduk.  Buranın tahsisinde bizlere öncülük eden yönetim kurulu üyemiz Dr. Songül Kalyoncu ablamıza ve Prof.Dr. Edibe Sözen hocamıza ayrıca şükranlarımı arz ediyorum. Böyle bir hayra vesile oldukları içinde Kastamonulular adına onlara her zaman duacıyım. Belirtmek isterim ki, Kastamonulular arasında bu zamana kadar şahit olmadığımız birlik ve beraberlik örneğini gösterdik. Tahsis sürecinden sonra KASDER Fatih şubemiz ile birlikte güç birliği yaparak merkezin tadilatını imece usulü gerçekleştirdik. Yapım aşamasında bizlerden desteklerini esirgemeyen Kastamonu Belediye eski başkanı Tahsin Babaş Beyefendiye, Fatih Belediyesine şükranlarımı sunuyorum. Kazandırdığımız bu mekan ne kulübümüzün ne de KASDER Fatih Şubesinin. Burası tüm Kastamonulu hemşerilerimizin. Onun için ismi Kastamonu Eğitim Kültür ve Spor Merkezi.



8.Kulüp olarak altyapı kategorilerinde birçok başarıya imza attınız. Bunlardan bize bahseder misiniz? Ayrıca bu zamana kadar profesyonel kulüplere giden oyuncularınız var mı?
Çeşitli sezonlarda alt yapı kategorilerinde birçok şampiyonluklar ve başarılar elde ettik. Bu başarıların dışında sporla çocuklarımızın geleceğine dokunma adına neler yapıyoruz biraz ondan bahsetmek istiyorum.  Bu zamana kadar liseyi bitirememiş oyuncularımızı açıktan liseye kayıt ettirerek eğitimlerine devam etmelerini sağladık. Bu çocuklarımızdan bazıları üniversitenin BESYO bölümlerini kazanmış v mezun olarak. Şu anda çeşitli kurumlarda görev yapıyorlar. Onun dışında bir sporcumuzu size anlatacağım. 2 yıl ıslah evinde kalmış, toplumdan tamamen soyutlanmış Kastamonulu olan bir kardeşimizi kulübümüze kazandırarak sporla rehabilite ederek, kendisini iş sahibi yaparak topluma kazandırdık ve bu kardeşimiz şu an evli ve mutlu bir yaşam sürdürmektedir.  Son olarak bir örnekle daha bu konuyu kapatacağım. Genç oyuncularımızdan birinin abisi madde bağımlısı olduğu için artık ailesine ve çocuklarına zarar verme noktasına gelmiş, bu konuda gözyaşlarıyla yardım talep eden genç kardeşimizin abisinin tedavi sürecine katkıda bulunarak bu illetten kurtulmasına vesile olduk. Bu vesile olduğumuz kardeşimiz bizim maçımıza, tribüne çocuğuyla birlikte geldiğinde bizlere olan teşekkürü, sohbeti ve muhabbeti bizim en büyük mutluluğumuzdur. Bizim için en değerli şampiyonluk budur.

9.Türkiye de, Gençlik Spor Kulübü olarak bir ilke imza atarak uluslararası alanda gençlerin geleceğine yön verecek projenizi hayata geçirmek için adım attınız. Sizin öncülüğünüzde University of East London ve Westham United arasında “Sportif Gençlik Değişim Projesi İşbirliği Protokolü” imzalandı. Bu yerel ve amatör ölçekte çok kaliteli bir girişim. Bunu nasıl başardınız? Nasıl gerçekleşti?
Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirmenin hazzını yaşadığımız uluslararası alanda gençlerimize katkı sağlayacak çok değerli bir proje. University of East London ve West Ham United işbirliğiyle sportif gençlik değişim projesi gençlerimizin bireysel yönlerini geliştirmesine ve hayata daha farklı bakmalarını sağlayacak. Proje içeriğinde belirli tarihlerde gençlerimizin University of East London kampüsünde konaklayarak hem futbol eğitimi hem de yabancı dil eğitimi alacakları bir ortam olacak.  Ayrıca başarılı ve yetenekli olan gençlerimiz de İngiltere’de burslu okuma fırsatı yakalama fırsatı olacak. Proje kapsamında en çok üzerinde durduğumuz husus eğiticilerimizin eğitimi. Bunu da proje kapsamında hayata geçiriyoruz. Belirli periyotlarla üniversite ve West Ham United eğitim direktörleri kulübümüz öncülüğünde ülkemize gelerek hem çocuklarımızın hem de eğiticilerimizin takibini ve güncellemesini yapacak.  Bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda eğitim direktörü Gerry Diver Kastamonu Eğitim Kültür ve Spor Merkezi’nde hem velilerimize hem de oyuncularımıza projenin işleyişi hakkında detaylı bilgi verdi. Bu proje kapsamında daha farklı ülke takımlarıyla işbirliği yapmak amacıyla Avrupa Komisyonu’nda ilgili birimle ben ve uluslararası ilişkiler sorumlumuz Bülent Ateş kardeşimle birlikte görüşmeler yaptık. Ve bunun sonucunda Sn. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı Beyin destekleriyle proje onayımız Ulusal Ajansına sunmuştuk. Ama pandemi süreci nedeniyle belirli bir süre bu konudaki çalışmalarımıza ara vermek zorunda kaldık.

10.Bir amatör spor kulübü olarak eşine rastlamadığımız TEB gibi kurumsal firmalardan sponsorluk destekleriniz var. Bu gibi firmalar profesyonel kulüplere sponsor olmazken size sponsor olmalarının nedeni nedir?
Biz her zaman gençlerimizin geleceğine ışık tutacak projeleri hayata geçiriyoruz. Bizim işimiz gençlik. Bu gibi kurumsal firmalardan direk maddi yardım talebimiz olmuyor. Projelerimizin gençlerimizin geleceğine katkı sağladığına inandıkları için bize sponsor oluyorlar. TEB ailesinin katkılarıyla şu anda birçok profesyonel kulübün sahip olamadığı ve İstanbul’un tüm ilçelerinde Kastamonu ismini gururla taşıyan bir takım otobüsümüz mevcut. Bununla birlikte yine TEB’in katkılarıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz “TEB’le Gençler Ata Evinde” projesi ulusal medyada inanılmaz ses getirmişti.  Ancak bu güzel gelişmelere ve düşüncelere rağmen benim şahsımı üzen bir durum olmuştu. TEB’in bize proje bazlı sponsor olmasından sonra Kastamonu’da anlam veremediğim bir şekilde TEB İstanbul Kastamonuspor’a sponsor oluyor da bize neden olmuyor, TEB sponsorluğu bize yakışmaz mı diye anket yaptılar. Bu beni aşırı derece üzen bir durum oldu. Sizin her zaman bir lafınız var Hüseyin Bey, marifet iltifata tabi. Biz iltifatta istemiyoruz ancak en azından bizim yaptığımız projeleri örnek alıp onlar da bu gibi kurumsal firmalara kendi projeleri ile gitsinler ve bu işleri başarma gayreti içerisinde olsunlar. Proje bazlı almış olduğumuz tüm sponsorluklarımızın giderlerini bizden istememelerine rağmen bir rapor halinde sponsorlarımıza iletiyoruz. Bu bizim aramızdaki güven duygusunu pekiştiriyor. Büyük TEB ailesiyle gençlerimizin geleceğine ışık tutacak projelerimizde gönül birlikteliğimiz uzun süreli devam edecektir. Bu pandemi sürecini atlattığımızda gençlerimizin geleceğine katkı sağlayacak yeni projelerimiz için yeni sponsorlarımızı da sizlerle paylaşacağım. Firma isimlerini duyduktan sonra yine anket yapmazlar.

11.Akademik unvanınız var. Spor adamısınız, birçok siyasi kişiler ile danışman ve özel kalem olarak çalıştınız. Ulusal ve uluslararası projede yer aldınız ve almaya da devam ediyorsunuz. Gelecekteki hedefleriniz nedir? Mesela siyaseti düşünüyor musunuz?
Ben öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki hayatın kendisi bir siyaset. Bizler de o siyasetin içerisinde mecburen yer alıyoruz. Şunu tüm samimiyetimle ifade etmek isterim ki siyasi olarak ne bir vekil adaylığı ne bir belediye başkan adaylığı şu an için hiç düşünmüyorum. Tabii ki bende hedefler bitmez. Kolay kolay da pes eden bir yapım yok. Öncelikle akademik kariyer olarak gidebildiğim yere kadar gideceğim. Çünkü öğrenecek daha çok şeylerin olduğunu düşünüyorum. Bu öğrendiklerimi de Türk gençliğine aktararak ülkeme faydalı olmak istiyorum. Benim hedeflerimin arasında bu var. Ayrıca uluslararası spor kuruluşlarında ilerleyen süreçte görev almak adına çalışmalarıma devam ediyorum. Benim tek bir alanım var Gençlik ve Spor.

12.TASK ve İASKF Genel Başkanı Ali Düşmez’ in TFF Başkan Vekilliği görevine getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ali Düşmez, futbolculuk dönemimden beri tanıdığım dostum ve ağabeyimdir. Çalışmalarını da yakinen takip ederim. Amatör camia için çok ciddi gayretleri, emekleri ve hizmetleri var. Buna da yakinen şahidim.  Ancak potansiyelinin çok altında performans gösterdiğini düşünüyorum. Amatörün çok ciddi sorunları ve çözülmeyi bekleyen yapısal sorunları var. Umut ediyorum ki TFF Başkan Vekilliği görevinde amatörün sorunlarıyla ilgili tüm paydaşlarla birlikte bir Amatör Spor Kulüpleri Çalıştayı düzenleyerek sorunları net bir şekilde ortaya koyup çözüme de kavuşturur. Bu konuda da her zaman kendisinin yanında olduğumuzu belirtmek isterim.

13.Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen liglerin 12 Haziran’da başlatılması kararıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Nihat Özdemir başkanımızın açıklamalarını yakinen takip ettim. Tabii burada futboldan daha çok insanın yaşam mücadelesi vermiş olduğu bir süreçten geçiyoruz. Şu anda liglerin oynanıp oynanmamasını tartışmanın bile çok saçma olduğunu düşünüyorum. Netice itibariyle insanların şu anda can korkusu var. Bilim kurulunun da edindiğim bilgiye göre durumun karmaşıklığını ortaya koyan görüşleri var. Evet, ligler oynansın ama insanların korkmadığı bir süreçte oynansın. Ben bu şekilde düşünüyorum. Zaten son iki gün içerisinde Beşiktaş, Ankaragücü, Sancaktepe ve İnegölspor’da çıkan vakalara hepimiz şahit oluyoruz. Kararları buna göre almamızda fayda var.

14.GMG Kastamonuspor da TFF 2.Lig de şampiyonluk mücadelesi vermekte. GMG Kastamonuspor’un şampiyonluk yarışındaki şansı ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Kastamonuspor ülke genelinde Kastamonu ismini daha yukarılara çekmeye çalışan gurur kaynağımız. Şampiyon olup bir üst ligde ilimizi temsil etmesini canı gönülden istiyoruz. Ama son haftalarda talihsiz puan kayıplarıyla güçlü rakipleri karşısında geriye düşerek şampiyonluk şansını zora soktu. Şampiyonluktan ziyade kulübün içerisinde bulunduğu mali ve idari durum Sayın Cengiz Aygün beyin bu seneki şahsi destekleriyle bu sezonluk aşılmış oldu. Fakat gerek kurumsallaşma yönünde gerekse bu yapının sürdürülebilir olması için bir çalışma yapılmadığını görüyorum. Bana göre Kastamonuspor, Kastamonu’daki tüm spor camiasını, spor kulüplerini kucaklayarak bir abi rolü üstlenmeli. Özellikle tüm ilçeleri kapsayacak altyapı hamlesi başlatmalı. Çünkü gelinen noktada altyapısı kuvvetli olan, gençlere yatırım yapan kulüplerin ayakta kalacağı bir döneme girdik.Bizim gibi iller için gençliğe yatırım, altyapıya yatırım zorunlu hale gelmiştir. Şu anki altyapı gelişim liglerinde Kastamonuspor’un durumunu incelediğimizde çok iç açıcı bir tablo gözükmüyor. Kaynaklarımızı aktif ve verimli kullanmamızda fayda var.

15.GMG Kastamonuspor ile İstanbul Kastamonuspor arasında sezon başında altyapı işbirliği yapıldığına dair haberleri okumuştum. Protokolün işleyişi ile alakalı son durum nedir?
Bizim kuruluş amacımız ve asıl hedefimiz İstanbul’daki genç yetenekleri güçlü işbirliği çerçevesinde Kastamonuspor’a kazandırmak. Çünkü altyapının merkezi ve yetenekli oyuncuların sayısal olarak çok bulunduğu yer takdir edersiniz ki İstanbul. Ama bunu her nedense bir türlü bizden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı hayata geçiremedik. Erkan Özcan beyin başkan olduğu son genel kuruldan önce yönetim kurulu üyesi arkadaşımız Erdem Mütevelli beni arayarak “genel kurulda İstanbul Kastamonusporla pilot takım uygulaması yapıyoruz. Bunu açıklayabilir miyiz?” Diye beni aradı. Bende memnuniyetle olabileceğini ancak bunun resmi işbirliği protokolü imzalandıktan sonra hayata geçebileceğini kendisine belirttim. Bu süreçte avukat kardeşimiz Anıl Kaya işbirliği protokolünü hazırlayarak resmi olarak Kastamonuspor’a imzalanması için ulaştırdı. Ama o süreçten sonra tarafımıza herhangi bir dönüş yapılmadı. Dolayısıyla şu anda protokolün hayata geçmesi söz konusu değil.  30 Ağustos 2014 tarihinde takımımız Kastamonu’da sezon başı kampındayken yerel basınımızın temsilcilerine bir sabah kahvaltısında açıklamalarda bulunmuştum. Bakın burada ne yazıyor “Kastamonu’nun rakibi değil pilot takımıyız” Bunun üzerine ben başka ne diyebilirim?



16.GMG Kastamonuspor ile aranızda altyapı işbirliği protokolünün hayata geçmediğinden bahsettiniz. Bunun bir sebebi nedir? Bir engelleme söz konusu mu?
Bu konuda sadece şunu söyleyebilirim; büyük bir engelleme ile karşı karşıyayız. Aramızdaki en büyük engel mentalite farkı, hizmet anlayışı ve gençliğe bakış açısı.

17.Konu Kastamonu’daki spordan açılmışken Kastamonu Belediyesi Kadın Hentbol Takımı hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Kastamonu Belediyesi kadın hentbol takımımız Türkiye liglerinde başarılara imza attı. Uluslararası arenada da talihsiz bir şekilde elenerek Avrupa macerası sona erdi. Hangi branş olursa olsun sporun kötüsü olmaz. Spor her zaman iyidir ve hayatımızın her alanında olmalıdır. Kastamonu’da da hentbola emek vermiş gönüllü insanların mücadelesiyle güçlü bir hentbol altyapısı olduğunu biliyorum. Ben Kastamonu Belediyesi hentbol takımında şuna bakarım; altyapılardan yetişen kaç oyuncu bu bünyede yer alıyor?  Takımın genel bütçesine ve giderlerine baktığınızda ilimizin potansiyeli açısından çok ciddi rakamlarla kurulduğunu görüyoruz. 9 takımla oynanan kadın hentbol liginde ki bunların ikisinin federasyonun zorlamasıyla ligde olduğunu biliyorum. Bu paraların harcanması bana çok anlamsız ve gereksiz geliyor.  Lig ikincisi Yenimahalle’de 3, lig üçüncüsü Yalıkavak’ta yabancı oyuncu yok, dördüncü Muratpaşa’da da 1 yabancı bulunuyor. Takımımızda ise 7 yabancı oyuncu mevcut. Nereden bakarsanız bu yabancı oyuncuların yıllık maliyetleri 2 Milyon TL civarındadır. Yerli oyuncuların ve genel gider maliyetlerini de düşündüğünüzde hentbol takımının yıllık bütçesinin ne olduğunu herkes anlayabilir. Ben şahsım olarak bu kadar bütçeyi boşa harcamaktansa Kastamonu’da yetişen gençlerimizin önünü açmak için kullanılmasını ve takımımızda onların yer alması taraftarıyım. Onun için bizim geleceğimiz ilimizin gençlerine yatırım yapıp onlara iyi bir gelecek sağlamaktır. Bu bütçeyi bu şekilde kullanmamızda fayda var.

18.Sonuç olarak Kastamonu da spor alanında birçok konuyla ilgili görüşlerinizi dile getirdiniz. O zaman şunu sormam gerekiyor size: Size göre Kastamonu da spor yapılanması nasıl olmalı? Neler yapılmalı?
Öncelikle Kastamonuspor’un uzun vadeli altyapı çalışmaları için master planlar yaparak tüm ilçedeki gençlerimizi kapsayacak ve kucaklayacak bir altyapı hamlesi başlatması kaçınılmazdır. Artık yıllardan beri söylenip de, hayata geçirilmeyen öz kaynağa dönüş yani Kastamonu’nun kendi çocuklarına değer verip sahip çıkma zamanı gelmiştir. Bu, eğiticilerin eğitiminden tutun da top yekün kucaklaşmayı ve kurumsallaşmayı kapsamalıdır. Yoksa taşıma suyuyla değirmeni bu yıl döndürüp bir dahaki yıl suyu bulamayacağız. Ben her zaman şahsım ve arkadaşlarım olarak birlik olmaktan, birlikte hareket edip birbirimizi güçlü kılmaktan yanayım. Kastamonu’da ‘’Kastamonu Gücü’’ isminde kadın futbol takımımız var. Kastamonuspor’un birleştirici gücünden istifade ederek Kastamonuspor bünyesinde faaliyetlerini yürütmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Kulüp olarak Kastamonu’da faaliyet gösteren bazı amatör branşlara Kastamonu’da destek bulamadıkları için imkanlarımız ölçüsünde katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Bana göre tüm bu branşların güçlü bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi ve daha fazla çocuğumuza spor imkanı sağlamak amacıyla Kastamonu Belediyespor bünyesinde birleşmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sayın Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu’nun öncülüğünde hızlı bir şekilde başlatılmasını arzu ediyorum. Bu şekildeki yapılanmada uzun vadede göreceksiniz ki Kastamonu çocuğu uluslararası arenada çok ciddi başarılar elde edecektir. Kastamonumuz’da erkek ve kadın basketbol takımlarımız mevcut. Burada da tüm takımlarımızın Kastamonu İl Özel İdare Spor Kulübü bünyesinde birleşerek faaliyetlerini güçlü bir şekilde sürdürmeleri kulüplerimizin sportif başarılarını arttırarak Kastamonu tanıtımına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kendisi de eski bir basketbolcu olan çok değerli dostumuz, abimiz İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan’ın öncülük edebileceğini düşünüyorum. Gazi Stadının yıkılarak 37 bin kişilik stadyumun inşa edilmesi için spor kamuoyunun talebi olduğunu biliyorum. Bende Gazi Stadı’nın mevcut yerinde yenilenmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ancak dört bin kişilik stadyumu bir zahmet ve çeşitli organizasyonlarla doldururken 37 bin kişilik hantal bir stada asla ve asla gerek olmadığını düşünüyorum. Daha kompakt ve çok amaçlı yeni nesil bir stat kazandırılması ilimiz açısından daha verimli olacağını düşünüyorum. Yeri gelmişken Kastamonusporumuza gönül vermiş taraftar gruplarımıza buradan bir mesaj vermek istiyorum. Gün birlik günüdür. Birleşme günüdür. Tüm taraftar gruplarımızın tek çatı altında birleşerek daha güçlü bir şekilde hareket etmeleri kulübümüze daha itici bir güç olacaktır. Maçlarda şahsi meselelerden kaynaklı tribünde hoş olmayan görüntülere şahit oluyoruz. Buna da artık hep birlikte bir son vermemiz gerekiyor.

Kastamonu’daki amatör futbol takım sayılarının çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Özellikle alt yaş kategorilerindeki takımların katılım sayısına baktığınızda çocuklarımızın gelişimini sağlayacak yeteri kadar müsabaka yapamadığını görüyoruz. Özellikle kurumların desteğiyle takım sayılarının çoğaltılarak liglerin daha fazla takımla oynanması çocuklarımızın gelişimi açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bununla ilgili de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz öncülüğünde ciddi bir çalışma başlatılmalıdır. Kastamonu muhteşem doğasıyla tam bir spor merkezi haline gelmeyi çoktan hak ediyor. Birçok spor dalının rahatlıkla yapılabileceği doğal imkanlara sahip ilimizin yapılacak projelerle sporda çekim merkezi haline getirilmesi şarttır. Kadı Dağı mevkiinde 8 futbol sahası, çelik konsiriksiyondan yapılmış çok amaçlı spor salonu, konaklama alanları ve müştemilatlarını yaparak buranın bir kamp merkezi haline getirilmesi ilimize Süper Lig kulüpleri de dahil birçok spor kulübünün yaz ve kış kamplarına gelmesini sağlayacaktır.  Bugün havalimanıyla, Ilgaz tüneliyle Kastamonu’ya ulaşımın rahatlıkla yapılabildiği durumdayız. Böyle bir merkezi kazandırdığımızda farklı branşlarda birçok kulüp başta olmak üzere Erzurum ve Bolu gibi kamp merkezlerinden ilimize gelecekleri kesindir. Bu proje Kastamonumuzun tanıtımına en üst düzeyde katkı sağlayacak hatta Kastamonuspor’un uzun yıllar geleceğini garanti altına almış olacaktır.  Dünkü programda Sayın Vekilimiz Murat Demir ve Cengiz Aygün Bey Kastamonu’ya hipodrom yapımıyla ilgili bir projeden bahsettiler. Bu projenin fizibilite çalışmaları yapıldı mı bilmiyorum ama Kastamonu için hiçte uygun olmadığını düşünüyorum.  Bu projeye harcayacağımız enerjiyi güç birliği yaparak Kadı Dağı’nda kamp eğitim merkezi için harcamamızda fayda var. Geçmişte de o bölgede bir golf sahası projesi vardı. Kastamonu’nun iklim şartları ve mevcut durumu golf sahası için zaten elverişli değildi. O proje de iptal oldu. Onun için daha gerçekçi, ilimize çok ciddi katkılar sağlayacak projelere emek harcamamızda yarar olduğunu düşünüyorum. Bu proje hayata geçtiğinde ben buradan söz veriyorum. WestHam United, Chelsea, Milan, Arsenal, Roma ve Porto gibi dünya markası takımların altyapılarını kamp ve turnuva için Kastamonu’ya getireceğim.

19.Kastamonu da ki konularımızı burada kapatıyorum. Programımızın son bölümünde İstanbul’a geri dönelim. İstanbul da Kastamonuluların en üst çatısı olan KASDER var. KASDER ile birlikteliğiniz nasıl? Birlikte bir çalışmalarınız var mı? KASDER yapısını nasıl buluyorsunuz?
KASDER İstanbul’da bizim en üst çatı kuruluşumuz. Değerli büyüklerimizin yıllardan beri vermiş olduğu ciddi emeklerle bugünlere gelmiş, İstanbul’da sesimizi en üst seviyede duyurmaya çalışan en güçlü STK’mızdır. Son dönemlerde takip ettiğim kadarıyla çok ciddi projelere de imza atıyorlar.  Değerli başkan Remzi Şen Beyi de eskiden beri tanır kendisine çok saygı duyarım. Şu ana kadar KASDER ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir çalışmamız ve birlikteliğimiz olamadı. Sebebi de biraz bizden kaynaklı olmakla birlikte kendilerinin seçim süreci, Kastamonu günleri yoğunluğu ve son dönemdeki malum pandemiden ötürü kendileriyle bir araya gelemedik. Ancak şunu da belirtmek isterim ki birçok ilçede şubesi bulunan bir oluşumun kurumsal kimliğinin daha güçlü bir şekilde ön planda olması gerektiğini düşünüyorum. Bütün ilçe merkezlerinin birbirlerine dijital ortamda entegrasyonu, tek bir kurumsal kimliğe bürünmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün genel merkez dışında şubeler bazında web sayfası ve sosyal medya hesapları incelendiğinde görsel bir entegrasyonun sağlanamadığı aşikar. Umut ediyorum ki süreç içerisinde gençlik ve spor alanında KASDER ile güçlü işbirliği olması için çalışacağız.

20.Son olarak Kastamonulu hemşerilerimize ve iş dünyamıza neler söylemek istersiniz?
Kastamonu manevi yönüyle Türkiye’nin medar-ı iftiharıdır. Kastamonu bu ülkenin çimentosudur. Kastamonu insanının birçok özelliği var. Çanakkale’de en çok şehit vermiş vilayetimiz. Hiçbir zaman ayrıştırmamış, tevazu sahibi, alçakgönüllü ve vatansever bir toplum.  Artık Kastamonu insanının her alanda hak ettiği yerlerde olma zamanının geldiğini düşünüyorum.  Kastamonu insanı kendi iç çekişmelerini bir tarafa bırakıp bir ve beraber olmak zorundadır. Aksi halde her kesimin sürekli dillendirdiği, “neden ikinci adam oluyoruz, neden o makamda şu mevkide temsil edilmiyoruz” söylemlerinin önüne geçemeyiz.  Kastamonu insanının küçük şeylerin peşinde koşmayı bırakıp büyük fotoğrafı görmesinin, büyük pastaya talip olma zamanı geldi de geçiyor. Kastamonu insanı artık samimiyette samimi olmalıdır. Bunu başardığımızda başaramayacağımız hiçbir işin olmadığını göreceğiz. Genç nesil olarak kendini iyi yetiştirmiş, vizyon sahibi kardeşlerimizle birlikte kendi içimizde birlik olmayı, beraber hareket etmeyi başardık. Umut ediyorum ki güçlü büyük Kastamonu için hep birlikte el ele olmayı başaracağız.




YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: İzinsiz kopyalanamaz!